Historien om Harley Davidson

Det er ikke mange produsenter av motorsykler, bil eller andre kjøretøy, som kan smykke seg med å være legendariske – men om én merkevare virkelig har satt sitt preg på det siste århundret, så må det være Harley Davidson. Navnet, designen, lyden, klærne; alt skriker REBELL og krefter som ikke kan temmes. De ikoniske motorsyklene har satt et så dypt spor i amerikansk kultur at de har et eget museum i Milwaukee, Wisconsin. Visste du at det er mer enn 110 år siden merket ble startet av to entusiaster med en god idé: å feste en motor på en sykkel?

Over hundre år med hestekrefter på to hjul

Den første sykkelen William S. Harley (20 år) og Arthur Davidson (21 år) bygget i 1901 var en 7,07-kubikk festet på en sykkelramme. De ble skuffet da de oppdaget at den ikke var sterk nok til å trosse bakkene i Milwaukee. I 1903 fullførte de en sykkel med 24-kubikks motor, med hjelp fra norskamerikaneren Ole Evinrude fra Vardal, kjent i dag for båtmotorene som bærer hans navn. Henry Meyer fra Milwaukee har æren av å være den første Harley-kjøperen – og resten er historie. Selv den dag i dag bærer de tohjulte beistene en rebelsk aura, og når det nå innføres nye avgifter for motorsykler er det som om samfunnet selv minner oss på at som eier av en Harley vil du alltid være litt på sidelinjen av alle andre.

Merkevarer med livsstilsappell

Harley Davidson er ikke alene om å være en merkevare folk identifiserer seg med, men de var tidlig ute med å forstå verdien av å forbinde en merkevare med bestemte verdier. Mens andre fokuserte på pris, produktfordeler og salgsutløsende overskrifter, var Harley pionerer i å bygge opp en historie som fikk produktene til å selge seg selv. I dag er det en selvfølge. Apple markedsfører seg til kreative, Red Bull til ekstremsportelskere, og Google har blitt et verb. Tenåringer og barn kjenner flere merkevarer enn venner, og elsker å vise frem vesker fra Michael Kors, timberland sko og kaffekopper fra Starbucks. Når vi ser alle merkevarene som konkurrerer om oppmerksomheten vår, så kan vi tenke på at Harley var blant de første. Og de har ikke endret seg siden dengang.