Ta vare på sykkelen din!

Snøen smelter, gatene feies og våren er i anmarsj. For de fleste betyr dette at sykkelen endelig skal frem igjen, men før du begir deg ut på landeveien kan det være greit å ta en sjekk på at alt fungerer som det skal. Vedlikehold av din sykkel er viktig både med tanke på din egen sikkerhet samtidig som det også gir en større glede å sykle på en sykkel hvor alt fungerer som det skal. Etter at du har fikset sykkelen din, kan du unne deg en liten feiring. Om du vil krydre feiringen kan du svinge innom partyking.no som har alt du trenger til hverdag og fest.

Her er noen enkle tips du kan gjøre for å sørge for at sykkelen din holder seg frisk og rask, slik at du også kan finne sykkelgleden.

– Vasking

Til tross for at det finnes mange fancy (og dyre) produkter for vasking av sykkelen din er det en svært effektiv og enkel måte å tilsette varmt vann og vanlig oppvaskmiddel i en bøtte. Anvend deg deretter av en brukt oppvaskbørste eller tannkost for å rense kjedet og tannhjulet.

– Olje kjedet

For å olje kjedet anbefales det å kjøpe en sykkelolje som kan kjøpes på de fleste sportsbutikker og sykkelbutikker over hele landet. Hensikten med å smøre kjedet er for å forhindre at det skal oppstå rust, samt sørge for at kjedet glir lettere. Etter at kjedet er ferdigsmurt, bør du tørke bort eventuell overflødig olje igjen for å forhindre at det fester seg unødvendig støv i kjedet.

– Justering av bremser og gir

Det er vanlig at både bremser og gir kan bli litt slappe dersom disse ikke justeres med jevne mellomrom. Velfungerende bremser og gir er sentralt i en god sykkelopplevelse, så sørg for at disse er korrekt innstilt. Om du er usikker på hvordan dette gjøres og ikke vil levere inn sykkelen på et verksted, finnes det mange gode læringsvideoer på nett om hvordan du lett kan fikse dette selv.

– Pumping av dekkene

Rett lufttrykk i dekkene gir deg en mye bedre følelse på sykkelen. På siden av alle sykkeldekk står det hvilket lufttrykk akkurat dine dekk skal ha, dette opplyses som regel i PSI eller bar. Fjern ventilhetten, og koble deretter til pumpen med en kontant rørelse slik at ikke unødvendig luft siger ut, og pump deretter dekket til du når rett trykk. Etter du har pumpet ferdig, pass på å lukke ventilen slik at luften ikke siger ut av dekket igjen og satt på ventilhetten for å beskytte ventilen.

Om du gjør disse enkle triksene minimum en gang i halvåret gjør du deg selv en stor tjeneste. Disse triksene er en “billig” investering som sørger for at levetiden på din sykkel vil forlenges betraktelig og samtidig gi deg en tryggere og bedre sykkeltur.